چالش همراه با مجلس (مشارکت در قانون‌نویسی)

عنوان پروژه

چالش همراه با مجلس (مشارکت در قانون‌نویسی)

توضیحات پروژه:

امروزه، برگزاری مسابقات حکومتی (یا به تعبیر روان‌ترِ آن: چالش) مسیری بسیار کم‌هزینه و پرفایده‌ برای حل معضلات مختلف جامعه در تمامی حوزه‌های اقتصادی، فرهنگی، حاکمیتی و … است. حکومت‌ها با بکارگیری سازوکار چالش تلاش می‌کنند تا معضلات خود را با استفاده از ایده‌های نوآورانه و خرد جمعی حل کنند. در ایده‌ی برگزاری مسابقات حکومتی اینطور فرض می‌شود که راه‌کارهای حل معضلات مختلف بین مردم توزیع شده و هنر حکومت ها در شناسایی و بکارگیری این ایده‌هاست. سازوکارهای اصلی جلب مشارکت عمومی نیز اعطای جوایز مادی و معنوی به مخاطبان برگزیده می‌باشد.

برگزاری چالش در حوزه‌های متنوع، سابقه‌ای طولانی در کشورهای مختلف از جمله انگلستان،‌ ایالات متحده امریکا، برزیل و…  دارد. در کشور ما نیز اخیراً فرآیند حل مسائل با استفاده از خرد جمعی و جمع‌آوری بهترین راه‌حل‌ها در حوزه‌های فناورانه بکارگیری شده است اما متاسفانه  در حوزه‌های علوم اجتماعی و حکومتی کمتر شاهد برگزاری چالش‌ بوده‌ایم.

چالش‌ها ویژگی‌های مهم و خاص خود را دارند که برخی از مهم‌ترین آنها عبارت‌اند از:

  • جلوگیری از ایجاد رانت در اعطای پروژه‌های پژوهشی و ارائه فرصت برابر به عموم دانشگاهیان و پژوهشگران.
  • کاهش قابل توجه هزینه پژوهش‌های حاکمیتی در عین افزایش قابل توجه کمیت و کیفیت پاسخ ها.
  • دستیابی به پاسخ‌های متعدد برای پرسش واحد به جای خروجی واحد.
  • شناسایی استعدادهای جدید و بکارگیری آنها بدون نیاز به افزایش نیروی انسانی مجموعه‌های حکومتی.
  • افزایش مشارکت واقعی مردم در اداره و حل معضلات کشور و در نتیجه افزایش سرمایه اجتماعی و اعتماد مردم به نظام.
  • ارزیابی انبوه پاسخهای دریافتی توسط مردم و ارائه پاسخ‌های نهائی با استفاده از نظرات مردمی و در نتیجه کاهش چشمگیر بار اجرایی انجام پروژه ها!

در نهایت باید گفت، با برگزاری چالش‌ها میتوان ایده‌های خوب و دقیق را تقویت کرده و ذهن‌های خلاق را به سمت حل مسائل بنیادین کشور هدایت نمود.

 

چالش همراه با مجلس چیست؟ و به چه موضوعاتی پرداخته است؟

این چالش (بعنوان اولین چالش در زمینه حاکمیتی و قانون نویسی در ایران) تلاش داشت تا با گردآوری نظرات دغدغه‌مندان و علاقه‌مندان به مشارکت در قانون‌نویسی، از جمله ذی‌نفعان و دانشگاهیان، به ارتقاء کیفیت و پخته شدن دو طرح از طرح‌های مهم و جاری در مجلس شورای اسلامی کمک کند. در این چالش این فرصت به شرکت کنندگان داده شد تا هم در فرآیند قانون‌گذاری کشور مشارکت کنند و هم در قبال نظرات خوب خود جایزه بگیرند.

موضوع این چالش مشارکت در ارزیابی متون پیشنهادی برای دو طرحی است که در زمان برگزاری چالش در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی بوده است. این دو طرح عبارت‌اند از:

طرح پیشنهادی با عنوان «طرح جامع مدیریت شهری» شامل ۱۵۰ ماده (ارائه شده توسط جناب آقای ابوالفضل ابوترابی،‌ نماینده محترم مردم نجف‌آباد، تیران و کرون)

طرح پیشنهادی با عنوان «کنترل واردات کالای خارجی» شامل ماده واحده همراه با ۷ تبصره (ارائه شده توسط جناب آقای حسینعلی حاجی دلیگانی،‌ نماینده محترم مردم شاهین شهر، میمه و برخوار).