فناوری حقوقی

فناوری حقوقی استفاده از تکنولوژی، نوآوری و فناوری جهت تسهیل کلیه امور حقوقی است و با هدف کارآمدی و ارتقاء بهره وری در نظام های حقوقی دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فناوری حقوقی در سه ساحت می تواند تحولات جدی در راستای کارآمدسازی حکمرانی در کشور به ارمغان آورد. اول بازار خدمات حقوقی (توسعه بازار حقوقی و تسهیل فضای کسب و کار). دوم اعمال حقوقی شهروندان (تسریع و تسهیل مسائل حقوقی جاری زندگی شهروندان) سوم اعمال حقوقی حاکمیت (ارتقاء عملکرد حکمرانی در تقنین، قضا و نظارت). بر همین اساس اندیشکده شفافیت برای ایران تلاش می کند تا با ایجاد انباشت دانشی در این حوزه، تولید ادبیات داخلی و بومی و همچنین ترویج این ظرفیت بزرگ نقش مهمی در ارتقاء کارآمدی نظام حقوقی کشور ایفا نماید. در همین راستا سامانه «قانون بان» را می توان مهمترین تجربه عملیاتی اندیشکده در بهره گیری از ظرفیت فناوری حقوقی در ساحت سوم یعنی اعمال حقوقی حاکمیت دانست.



برنامه‌های پیشنهادی اندیشکده شفافیت برای ایران در حوزه فناوری حقوقی

شماره حوزه پیشنهادی برنامه پیشنهادی
۱ عارضه‌یابی مصادیق تعارض منافع، تدوین پیشنهادات اصلاحی و الزامات مدیریت تعارض منافع پروژه مطالعاتی شناسایی مصادیق تعارض منافع در سطح دستگاه
سنجش ریسک فساد سازمان  (Corruption Risk Assessment) مبتنی بر استانداردهای بین‌المللی
بررسی و بهره‌مندی از برترین تجارب بین‌المللی در حوزه مورد مطالعه
ارائه گواهینامه سلامت و ریسیک‌گریزی از فساد، نسبت به هر فرایند یا موجودیت
تدوین برنامه‌های اصلاحی لازم به منظور مدیریت مصادیق شناسایی شده (تدوین کدهای رفتاری، دستورالعمل‌های اجرایی، توسعه سامانه، اصلاح فرایندها، مباحث آموزشی ترویجی و …)
۲ دوره‌های آموزشی شفافیت، تعارض منافع و مبارزه با فساد پایگاه آموزشی برخط مبارزه با فساد
برنامه‌های آموزشی-ترویجی (برگزاری کارگاه‌های حضوری و مجازی، همایش‌ها، اخذ آزمون و ارائه‌ گواهی‌آموزشی)
تهیه مجلدات آموزشی و ترویجی
راه‌اندازی کمپین‌های تبلیغاتی و ترویجی در فضای مجازی (تولید محتواهای آموزشی به زبان ساده در قالب پوستر، کلیپ، موشن‌گرافی، استندآپ کمدی و …)